Slette betalingsanmerkning

Hvis du i likhet med tusenvis av andre nordmenn har en betalingsanmerkning, har du sikkert oppdaget at den kan by på negative konsekvenser i hverdagen. Så, hvordan kan du slette en betalingsanmerkning, slik at du blir kvitt de økonomiske problemene?

Ønsker du å sende en søknad?

Ved å trykke på knappen nedenfor vil du bli videresendt direkte til lånesøknaden.

Effektiv rente 5,95% 2mill o/25 år Kostnad 1 792 016  Tot 3 792 016

Slette betalingsanmerkning

Hvis du i likhet med tusenvis av andre nordmenn har en betalingsanmerkning, har du sikkert oppdaget at den kan by på negative konsekvenser i hverdagen. Så, hvordan kan du slette en betalingsanmerkning, slik at du blir kvitt de økonomiske problemene? 

Vi skal her forklare deg hvordan du kan slette betalingsanmerkninger på en mest mulig rask og effektiv måte. Finn ut hvordan du kan få en litt sunnere hverdagsøkonomi med relativt enkle grep.

Hva er en betalingsanmerkning – enkelt forklart?

En betalingsanmerkning er en anmerkning som registreres hos et kredittopplysningsbyrå, og skyldes at du har et utestående krav som ikke har blitt betalt til avtalt tid. 

I første omgang mottar du purringer og inkassovarsler dersom du ikke betaler et krav. Om saken utvikler seg lenge nok, vil kravet til slutt tas videre til namsmyndighetene for videre innkreving. 

Om du har fått lønnstrekk, utleggspant eller lignende av namsmannen, resulterer dette i at du får en betalingsanmerkning. Denne registreres hos kredittopplysningsbyråer som Experian, Bisnode, Creditsafe eller Evry. 

Formålet med betalingsanmerkningen er å varsle kredittgivere og andre aktører som kredittsjekker kundene sine om at du har ubetalte krav. 

Hvorfor slette betalingsanmerkning?

Det er som regel ønskelig å slette en betalingsanmerkning, siden den kan by på en rekke negative konsekvenser for den som rammes. Siden anmerkningen vil komme til syne under kredittsjekker, vil både banker, mobiloperatører og andre aktører kunne se den.

Om du for eksempel skal søke om et lån, vil sjansen for å få dette innvilget være mye mindre om du har en betalingsanmerkning. De aller fleste banker gir nemlig blankt avslag på lånesøknaden om du har anmerkninger. 

En annen grunn til at du kan ha et ønske om å slette en betalingsanmerkning, er at du skal søke om å opprette et mobilabonnement eller en forsikringsavtale. Også her kan du få nei dersom du skulle ha en betalingsanmerkning.

Det finnes til og med tilfeller der personer har fått nei til å opprette leiekontrakter for bolig som følge av betalingsanmerkninger. Skal du søke om en ledende stilling i finanssektoren kan du også regne med å miste mulighetene dine for å få jobb, om du har anmerkninger.

Hvordan slette betalingsanmerkning?

Det er som regel ganske ukomplisert å slette en betalingsanmerkning, og det finnes to ulike fremgangsmetoder. Hvilken av disse du bør velge, avhenger helt av hvilke økonomiske muligheter du har.

Vi skal her se nærmere på hvordan du kan gå frem.

Betal det utestående kravet

Dersom du ønsker å slette en betalingsanmerkning fortest mulig, gjelder det å betale det utestående kravet som har gitt deg anmerkningen. Betalingsanmerkningen vil nemlig bli slettet kort tid etter at kravet er innbetalt.

Det kan imidlertid være vanskelig å betale kravet dersom du ikke har tilstrekkelig med penger på konto. Da kan det være nødvendig med et lån om du skal kunne dekke beløpet, samt renter og omkostninger. 

Omstartslån

Et omstartslån er et banklån som gis til personer med betalingsanmerkninger, og kan betraktes som et refinansieringslån der banken har pant i låntakers bolig. Banken kan også ta pant i en bolig tilhørende en kausjonist, om låntaker ikke har ledig verdi i egen bolig.

Siden det er snakk om et lån med sikkerhet, må du kunne stille med sikkerhet i en eiendom. Du kan da få en veldig gunstig rente på lånet, og pengene kan benyttes til å betale ned eksisterende gjeld. 

Når du tar opp et omstartslån, er det som regel banken som betaler ut eksisterende gjeld for deg. Du kan for eksempel betale ned dyre smålån som du har hatt problemer med å betjene, og dermed også slette en eventuell betalingsanmerkning.

Det å øke boliglånet slik at du kan betale ned på eksisterende gjeld er stort sett ikke mulig om du har en betalingsanmerkning. Derfor bør du heller søke om omstartslån, noe som tilbys av nisjebanker som hjelper der andre banker sier nei.

Privat lån

Omstartslån er en veldig gunstig låneform for deg med betalingsanmerkninger, men om du ikke har en bolig som kan tas pant i har du kanskje ikke mulighet for å få et lån som dette. Da kan du eventuelt vurdere å ta opp et privat lån – for eksempel gjennom noen du kjenner.

Et privat lån kan også være veldig gunstig, siden det ofte ikke vil være noen lånerenter eller gebyrer å ta hensyn til. Det er imidlertid lurt å lage en lånekontrakt med personen du låner penger fra, slik at vedkommende forsikres om at pengene betales tilbake innen en gitt tid.

Pengene du låner kan gå til å dekke utestående krav, slik at du kan slette betalingsanmerkninger tilknyttet disse.

Hva med lån uten sikkerhet? 

Mange ønsker å ta opp et forbrukslån slik at de kan betale kravet og få slettet en betalingsanmerkning. Det er imidlertid ikke mulig å ta opp nye forbrukslån eller andre lån uten sikkerhet dersom du har en anmerkning registrert i navnet ditt.

Bankene går stort sett kun med på å låne deg penger dersom du kan stille med sikkerhet i en bolig. Forbrukslån er lån uten sikkerhet, noe som gjør at banken tar en større risiko om de låner penger til personer med betalingsanmerkninger. 

Alternativt kan du vent til betalingsanmerkningen blir slettet

Om du ikke har mulighet for å slette en betalingsanmerkning ved å betale den, kan du vente til den blir slettet av seg selv. I så føll bør du imidlertid ha en god dose tålmodighet, for kravet blir stående så lenge som fire år.

Etter fire år blir betalingsanmerkninger automatisk slettet, men du kan risikere at kravet blir utsendt på nytt. Dette kan føre til en ny runde med inkasso og medfølgende betalingsanmerkning. Det beste er derfor å betale kravet om du har anledning til det. 

Hvor lang tid tar det å slette en betalingsanmerkning?

Det å slette en betalingsanmerkning går som regel veldig raskt dersom du betaler kravet. Kort tid etter at betalingen er mottatt, vil det sendes inn en såkalt slettemelding til kredittopplysningsselskapet. 

Som regel vil betalingsanmerkningen bli slettet samme dag som kravet betales. Noen opplever at det tar lengre tid, men dette er ganske uvanlig. 

Hvis du ser at betalingsanmerkningen ikke har blitt slettet innen noen dager, kan det være lurt å kontakte kredittopplysningsbyrået eller inkassoselskapet for å høre om betalingen er registrert. 

Noen ganger kan en teknisk feil føre til at anmerkningen ikke slettes så fort som den burde ha blitt. Da kan det som regel hjelpe å ta en kjapp telefon eller å sende en e-post.

Kan jeg søke om lån igjen ved å slette betalingsanmerkning?

Ja, når du betaler kravet du skylder (pluss eventuelle gebyrer og renter), vil betalingsanmerkningen bli slettet. Da kan du igjen kan få lånesøknaden innvilget om du søker om lån – også hos tradisjonelle banker, og ikke bare spesialistbankene.

Husk at når betalingsanmerkningen blir slettet, vil det ikke lenger være mulig å se den under kredittsjekken. Banken kan heller ikke se at du har slitt med betalingsanmerkninger tidligere, noe som betyr at du stiller like sterkt som andre ordinære søkere.

Hvordan unngå nye betalingsanmerkninger i fremtiden?

Hvis du har klart å slette en betalingsanmerkning ved å betale kravet, kan det være greit å være ekstra bevisst på hvordan du kan unngå å havne i samme situasjon på nytt. Det viktigste du kan gjøre, er å sikre at alle regninger betales innen forfall.

Velg gjerne automatisk trekk på faste utgifter, slik at du ikke trenger å huske på å betale regningene hver måned. Handler du på nett, er det lurt å betale regningen så fort som mulig, slik at du ikke glemmer det.

Det er selvfølgelig også viktig at du ikke handler over evne, og har et forbruk som er større enn hva økonomien din kan bære. Noen ganger kan det være nødvendig med livsstilsendringer, som å gå mindre ofte på kafé eller utesteder.

Det kan også være nyttig å ha en bufferkonto i bakhånd. Da har du penger i tilfelle uforutsette utgifter skulle oppstå. Må for eksempel bilen din på verksted, slipper du da å ta opp et raskt forbrukslån eller lignende. Sparing er viktig for en sunn privatøkonomi.

Oppsummering: Slik går du frem for å slette en betalingsanmerkning 

Det å ha en betalingsanmerkning vil ofte kunne ha en uheldig effekt – både når det gjelder søknader om lån, opprettelse av forsikringer eller det å tegne nye abonnementer. Ved å slette en betalingsanmerkning, vil du kunne bli kvitt disse utfordringene.

Du kan slette betalingsanmerkninger på to måter. Den ene går ut på at du betaler kravet, og den andre innebærer at du venter til kravet blir slettet – noe som tar fire år. Om du ikke har penger til å betale kravet, kan du vurdere å ta opp et omstartslån hos en spesialbank.

Siden omstartslån kun gis med sikkerhet i bolig, er det ikke alle som har mulighet til å få et lån som dette. I så fall kan du vurdere andre alternativer, som for eksempel et privat lån. Når betalingsanmerkningen har blitt slettet, vil den ikke lenger være synlig i en kredittsjekk.

Har du noen spørsmål om det å slette betalingsanmerkning tilknyttet ubetalte fordringer? Da kan du kontakte oss for flere gode råd.