Sjekke betalingsanmerkninger

Det er mange privatpersoner i Norge som sliter med inkassogjeld, noe som kan gi påfølgende betalingsanmerkninger. Ved å sjekke om du har betalingsanmerkninger kan du få bedre oversikt over økonomien din, og eventuelt gjøre nødvendige grep.

Ønsker du å sende en søknad?

Ved å trykke på knappen nedenfor vil du bli videresendt direkte til lånesøknaden.

Effektiv rente 5,95% 2mill o/25 år Kostnad 1 792 016  Tot 3 792 016

Sjekke betalingsanmerkninger

Det er mange privatpersoner i Norge som sliter med inkassogjeld, noe som kan gi påfølgende betalingsanmerkninger. Ved å sjekke om du har betalingsanmerkninger kan du få bedre oversikt over økonomien din, og eventuelt gjøre nødvendige grep.

Vi skal her forklare deg hva det vil si å sjekke betalingsanmerkninger, og hvordan du går frem for å gjøre dette selv.

Først og fremst: Hva er betalingsanmerkninger, og når får man dem?

Betalingsanmerkninger er noe man kan få dersom man har utestående fordringer (betalingskrav) som har gått til inkasso. Dersom man heller ikke betaler inkassokravet i tide, vil rettslige skritt iverksettes, noe som for eksempel kan medføre utleggsforretning.

Om saken går så langt som dette, vil skyldner ende opp med en betalingsanmerkning. Dette er en anmerkning som registreres hos kredittopplysningsbyråene, og som «advarer» kredittytere og långivere om at du har utestående krav.

Det er for eksempel mange som får betalingsanmerkninger fordi de har dyre forbrukslån eller kredittkortgjeld de ikke greier å betjene i lengden. Dersom dette ender med lønnstrekk, gjeldsordning eller utleggspant, registreres en betalingsanmerkning i navnet ditt.

Hvorfor sjekke betalingsanmerkninger?

Det kan være gunstig å sjekke om du har betalingsanmerkninger, da slike anmerkninger kan by på mange konsekvenser i det daglige. Ved å sjekke betalingsanmerkninger, kan du finne ut hvilke krav som haster mest med å betale om du skal få orden på økonomien din igjen.

Ellers er det selvfølgelig også nyttig å sjekke om du har betalingsanmerkninger før du vurderer å tegne abonnementer, forsikringer eller søke om lån. Både mobiloperatører, forsikringsselskaper og banker kredittsjekker potensielle kunder.

Om du ser at du har betalingsanmerkninger, kan det være lurt å kvitte seg med disse før du sender inn en søknad om lån, abonnementer eller forsikringer. På den måten kan du slippe å få avslag, da dette ofte er resultatet dersom du har betalingsanmerkninger.

  • Få oversikt over økonomien
  • Finn ut hvilke krav som haster å betale
  • Bedre mulighetene dine for å få innvilget søknader om lån, forsikringer etc.

Hvordan sjekke betalingsanmerkninger?

Det å sjekke betalingsanmerkninger er noe du enkelt kan gjøre på nett. Det finnes mange ulike nettsider som lar deg sjekke om du har anmerkninger, og prosessen er både gratis og ukomplisert.

Eventuelle betalingsanmerkninger er som nevnt registrert hos kredittopplysningsbyråene, og du kan som regel sjekke om du har anmerkninger direkte hos disse byråene. For å hente ut opplysningene trenger du som regel bare å logge deg inn med BankID på byråets nettside.

Hvor kan jeg sjekke om jeg har en betalingsanmerkning?

Det finnes i hovedsak to ulike kredittopplysningsbyråer i Norge, disse er Experian og Bisnode

Som regel vil du finne de samme betalingsanmerkningene hos de ulike kredittopplysningsbyråene, men det kan likevel være greit å sjekke hos begge for sikkerhets skyld.

Koster det noe å sjekke betalingsanmerkninger?

Nei, og grunnen til det er at du har rett på innsyn i opplysninger som er registrert om deg hos kredittopplysningsbyråene. Det som imidlertid kan koste penger, er ekstratjenester som å hente ut kredittscore og lignende.

Men dersom du kun har behov for å vite hvorvidt du har betalingsanmerkninger registrert i navnet ditt eller ikke, koster dette ingenting.

Hvem kan sjekke betalingsanmerkninger?

Alle myndige personer i Norge har mulighet til å sjekke betalingsanmerkninger hos kredittopplysningsbyråene. Husk imidlertid at du kun kan sjekke deg selv, og ikke for eksempel naboen eller bekjente.

Det betyr at andre heller ikke kan sjekke eller se at du har betalingsanmerkninger. Dette er det kun banker, kredittgivere og andre aktører som har bevilgning til å utføre kredittsjekk som kan gjøre.

Selv bankene må ha en gyldig grunn til å utføre kredittsjekk av deg – for eksempel i forbindelse med søknad om lån. Du får tilsendt et gjenpartsbrev hver gang noen har utført en kredittsjekk, slik at du har full kontroll på hvem som henter ut opplysninger om deg.

Hvem registrerer betalingsanmerkningene?

Det er vanligvis inkassoselskaper eller namsmyndigheter som melder ifra til kredittopplysningsbyråene om at du skal ha en betalingsanmerkning. 

Har du for eksempel uoppgjorte krav hos namsmyndigheter som Skatteetaten, NAV eller Statens Innkrevingssentral, kan dette medføre betalingsanmerkning. Lensmanns- og politietat kan også registrere betalingsanmerkninger om du ikke betaler for deg.

Når du skal sjekke betalingsanmerkninger hos kredittopplysningsbyrået, vil du kunne se hvor betalingsanmerkningen kommer fra. Du vil for eksempel kunne se «Namsmyndighet».

Hva gjør jeg om jeg har betalingsanmerkninger?

Dersom du velger å sjekke betalingsanmerkninger og ser at du har anmerkninger i navnet ditt, gjelder det å gjøre nødvendige grep. For å bli kvitt betalingsanmerkningene dine, må du betale de aktuelle kravene. Da vil anmerkningene raskt bli slettet.

Hvis du ikke har penger til å betale kravene, vil de bli stående i fire år før de blir slettet av seg selv. Det er imidlertid ikke usannsynlig at det da blir en ny inkassoprosess, noe som kan gjøre at du får en ny betalingsanmerkning om du ikke betaler kravet.

Om du ikke har mulighet for å betale kravet som har gitt deg betalingsanmerkninger, kan det derfor være lurt å søke hjelp hos banken eller en økonomisk rådgiver. Et gunstig banklån kan nemlig brukes til å betale dyre lån, slik at du enklere klarer å betjene gjelden din.

Er det mulig å få lån dersom jeg har en betalingsanmerkning?

Ja, i noen tilfeller. Hvis du skal klare å bli kvitt betalingsanmerkningene dine, er du kanskje avhengig av et lån. Det kan for eksempel være snakk om et refinansieringslån med sikkerhet i boligen, noe som kan gi deg en veldig gunstig rente.

Hos de tradisjonelle norske bankene vil du som regel få avslag hvis du skulle søke etter lån, dersom du samtidig har en betalingsanmerkning. Søker du derimot om lån hos for eksempel MyBank, Bluestep eller andre nisjebanker, kan du potensielt få lån.

Det kan uansett være greit å sjekke betalingsanmerkninger hos kredittopplysningsbyråene før du søker om lån. Ser du at du ikke har noen anmerkninger, kan du nemlig søke om et gunstig lån hos de tradisjonelle bankene.

Har du en eller flere betalingsanmerkninger, er det mer naturlig å søke hos nisjebankene. Hos disse bankene er renten noe høyere, men om du kan stille med sikkerhet kan du potensielt få lån selv om du har betalingsanmerkninger.

Hvem kan få lån til å bli kvitt betalingsanmerkninger?

Om du har sjekket betalingsanmerkninger og ser at du har anmerkninger, kan det være lurt å søke om et refinansieringslån som kan dekke utestående krav. 

Siden banken tar en ganske høy risiko ved å låne ut penger til personer med økonomiske problemer, krever banken som regel å ta pant i låntakers eiendom (eller en kausjonists eiendom).

Det er med andre ord snakk om et lån med sikkerhet, noe som betyr at du må ha ledig verdi i bopelen din. Dette vil du som regel ha hvis boliglånet er nedbetalt en god del, eller om eiendommen har hatt en verdiøkning. Da kan du «øke boliglånet», og samle dyr gjeld i det.

Nisjebanker kan hjelpe deg med lån som dette, dersom du har god nok betjeningsevne (inntekt) og kan tåle en potensiell økning av renten på 5 %. Ellers må du selvfølgelig oppfylle andre generelle krav, som at du er gammel nok og at du har registrert adresse i Norge.

Når bør du sjekke om du har betalingsanmerkninger?

Noen ønsker å sjekke om de har betalingsanmerkninger for moro skyld. Andre ønsker å sjekke betalingsanmerkninger fordi de har behov for å søke om lån, mobilabonnementer, forsikringer eller lignende. Da er det en klar fordel å ikke ha anmerkninger.

Det kan derfor være lurt å sjekke om du har betalingsanmerkninger i god tid før du eventuelt skal søke om lån eller lignende. På den måten får du mulighet til å ordne opp i økonomien din før du søker, slik at du øker sjansen for å få godkjent søknaden.

Mange ønsker også å sjekke om de har betalingsanmerkninger etter at et utestående krav har blitt betalt. Om du har hatt betalingsanmerkninger, er det nemlig greit å dobbeltsjekke at de slettes etter at kravet er betalt. 

Vanligvis vil betalingsanmerkninger slettes raskt etter at et krav er betalt, men noen ganger kan det ta litt tid. Dersom det tar urimelig lang tid, kan det være greit å purre på inkassoselskapet om å sende inn slettemelding til kredittopplysningsbyrået.

  • Når du ønsker en generell oversikt over økonomien din
  • Før du skal søke om lån, abonnementer eller lignende
  • Når du vil dobbeltsjekke at en betalingsanmerkning er slettet etter at kravet er betalt

Oppsummert: Derfor bør du sjekke betalingsanmerkninger

Enten du skal søke om lån eller bare er nysgjerrig på egen økonomisk situasjon, kan det være greit å sjekke betalingsanmerkninger hos kredittopplysningsbyråene. Ser du at du har anmerkninger, kan du da gjøre nødvendige grep for å kvitte deg med disse.

Det å ha betalingsanmerkninger kan by på negative konsekvenser i hverdagen, og gjør det blant annet vanskelig å få lån hos tradisjonelle banker. For å kvitte deg med anmerkningene, kan det imidlertid hende at du er avhengig av nettopp et lån.

Hos spesialbanker som Bluestep eller Nordax kan man søke om lån med sikkerhet, som for eksempel omstartslån. Dette er lån som gis til personer med betalingsanmerkninger, og kan brukes på å betale utestående krav. Dermed kan du også få orden på økonomien din igjen.

Kontakt oss om du ønsker mer informasjon om det å sjekke betalingsanmerkninger!