Refinansiering av Inkasso

Ved utgangen av 2020 hadde nærmere 250 000 nordmenn betalingsanmerkninger. Det å ha en betalingsanmerkning kan by på kjedelige konsekvenser, som at det blir vanskelig å få lån hos banken. Dette er en av grunnene til at de fleste ønsker å få slettet anmerkningene.

Ønsker du å sende en søknad?

Ved å trykke på knappen nedenfor vil du bli videresendt direkte til lånesøknaden.

Effektiv rente 5,95% 2mill o/25 år Kostnad 1 792 016  Tot 3 792 016

Lån etter slettet betalingsanmerkning

Ved utgangen av 2020 hadde nærmere 250 000 nordmenn betalingsanmerkninger. Det å ha en betalingsanmerkning kan by på kjedelige konsekvenser, som at det blir vanskelig å få lån hos banken. Dette er en av grunnene til at de fleste ønsker å få slettet anmerkningene.

Har du hatt en betalingsanmerkning som har blitt slettet, og ønsker nå å søke om lån? Finn ut hvilke muligheter du har, her.

Kan jeg få lån etter slettet betalingsanmerkning?

Det er fullt mulig å få lån etter slettet betalingsanmerkning. Når kredittopplysningsbyrået sletter anmerkningen, vil den ikke lenger dukke opp som en «advarsel» når bankene kredittsjekker deg i forbindelse med lånesøknader.

Så snart betalingsanmerkningene er slettet, vil du stille på lik linje som alle andre lånesøkere. Det er da inntekt og andre faktorer som avgjør om du kan få lån eller ikke, og du vil ikke lenger få automatisk avslag på lånesøknadene dine.

Banken kan ikke se at du tidligere har hatt en betalingsanmerkning, så dette vil ikke påvirke søknadsprosessen på noen måte.

Når kan jeg få lån etter at en betalingsanmerkning blir slettet?

Vanligvis vil en betalingsanmerkning bli slettet raskt etter at det utestående kravet er oppgjort. Kredittopplysningsbyrået vil da motta en slettemelding fra inkassoselskapet eller namsmyndighetene, og vil slette betalingsanmerkningen mer eller mindre med en gang.

I noen tilfeller kan det ta noen dager før betalingsanmerkningen slettes, men som regel vil prosessen gå nokså raskt. Du kan søke om lån med en gang betalingsanmerkningen har blitt slettet i systemet til kredittopplysningsbyrået.

Husk at det ikke er en selvfølge at du faktisk får lånesøknaden din innvilget, selv om betalingsanmerkningen ble slettet. Banken vil fortsatt utføre en kredittsjekk av deg, der de vurderer både inntekt, gjeld og andre faktorer.

Hvordan får jeg slettet en betalingsanmerkning?

Dersom du skal søke om lån, er det lurt å først få slettet betalingsanmerkninger. Du kan søke om lån med betalingsanmerkninger også, men det er da primært snakk om refinansieringslån med sikkerhet i bolig for deg som skal få orden på økonomien din.

Du har bedre mulighet for å få lån etter slettet betalingsanmerkning. Da kan du også søke om lån uten sikkerhet, noe som ikke er mulig med betalingsanmerkninger. Men hvordan kan du egentlig kvitte deg med en betalingsanmerkning? 

Det er som regel to løsninger. Enten kan du betale kravet, eller ta tiden til hjelp.

Betale kravet

Den raskeste og mest effektive måten å bli kvitt betalingsanmerkninger på, er å betale kravet. Om du ikke har oppsparte midler, kan det være greit å vurdere andre alternativer. Vi kan for eksempel tipse om bruktsalg av ting du ikke lenger har bruk for. 

Mange synes også det er nyttig å kutte i utgiftsposter. Om du for eksempel kan droppe å reise på ferie i år, kan du kanskje bruke feriepengene dine på å betale ned på utestående krav. Andre alternativer som kan nevnes, er privat lån av noen du kjenner.

Det er også mange som søker om lån med sikkerhet i bolig. Enkelte spesialbanker kan for eksempel hjelpe deg med et omstartslån. Dette lånet gir deg kanskje pengene du trenger for å betale ned de utestående kravene.

  • Lån med sikkerhet i bolig
  • Privat lån
  • Salg av ting du ikke trenger
  • Kutte på øvrige utgifter

Vente til betalingsanmerkningen slettes automatisk

Dersom du ikke har mulighet for å betale de utestående kravene som har medført betalingsanmerkning, kan du ta tiden til hjelp. Etter fire år vil nemlig betalingsanmerkningen bli slettet av seg selv, om du ikke foretar deg noe.

I løpet av disse fire årene vil du imidlertid ha begrensede muligheter økonomisk, noe som kan være utfordrende i det daglige.

Hvor kan jeg søke om lån etter slettet betalingsanmerkning?

Når du har fått slettet betalingsanmerkningene dine, kan du i prinsippet søke om lån hvor som helst. Siden anmerkningen er slettet, vil du kunne søke om (og få innvilget) lån både hos spesialbanker og tradisjonelle banker.

Du får med andre ord langt flere muligheter når det kommer til hvor du kan søke om lån, sammenlignet med når du har betalingsanmerkninger. Med anmerkninger begrenses du som regel til å kun kunne søke om lån hos nisjebanker som Bluestep og lignende.

Skal du søke om lån etter slettet betalingsanmerkning, kan du for eksempel søke hos banker som Sparebanken, DNB, Nordea og lignende. Du står imidlertid helt fritt til å velge den banken du selv foretrekker. Gjør gjerne litt research, og finn banken med de beste vilkårene.

Er det lurt å søke om lån etter slettet betalingsanmerkning?

Hvorvidt det er lurt å ta opp lån etter at du har fått slettet en betalingsanmerkning, avhenger helt av din økonomiske betjeningsevne og lånets vilkår.

Når du endelig har blitt kvitt en betalingsanmerkning, er det viktig at du er bevisst på dine økonomiske valg. På den måten kan du forhindre at du igjen havner i en situasjon med betalingsanmerkninger.

Dersom du skal søke om lån, er det for eksempel viktig at du passer på å velge et lån som du vil klare å betjene i lengden. Husk at effektiv rente på lånet er helt avgjørende for hvor mye det vil koste å betale på gjelden du pådrar deg. Lav rente er mye mer gunstig enn høy rente.

Hva slags lån er best å velge?

Generelt sett vil det alltid lønne seg å ta opp lån med sikkerhet, dersom du har mulighet til det. Skal du for eksempel pusse opp boligen, vil det være mer lønnsomt å øke boliglånet enn å ta opp et dyrt forbrukslån.  

Lån uten sikkerhet, som for eksempel et forbrukslån eller bruk av kredittkort, kan ofte ha veldig høye renter. Tar du derimot opp lån med sikkerhet i boligen din (eller boligen til en kausjonist for den saks skyld), vil du kunne oppnå en veldig lav og gunstig rentesats.

Om du øker boliglånet ditt, kan du få en gunstig boliglånsrente å forholde deg til. Mens forbrukslån gjerne har en rentesats på 20 % eller mer, kan et lån med sikkerhet i boligen ha en rente på 5 % eller mindre (eksakt rente vil avhenge av sentralbankens styringsrente).

  • Lån med sikkerhet: Forholdsvis gunstig og lav rente
  • Lån uten sikkerhet: Høyere rente

Kan jeg søke om boliglån og billån etter slettet betalingsanmerkning?

Ja. Dersom du har fått slettet betalingsanmerkningen, kan du søke om både boliglån og billån – noe som ikke er mulig mens du har aktive anmerkninger. 

Dersom du for eksempel ønsker å komme deg på boligmarkedet, er det derfor viktig å bli kvitt anmerkningene først. Så snart du har kvittet deg med betalingsanmerkningene, kan du søke om finansieringsbevis for boligkjøp hos bankene. 

Husk likevel på at det å ta opp et boliglån er en stor forpliktelse. Det er derfor viktig å forsikre seg om at en har økonomi til å betjene lånet. Dette er også grunnen til at banken er nokså streng når det skal vurderes om du kan få boliglån eller ikke.

Selv om du ikke har betalingsanmerkninger, er det ikke sikkert at du kan få innvilget boliglånet. Du må blant annet tåle en eventuell renteøkning på fem prosent, og du må også stille med 15 % egenkapital.

Hvordan søke om lån etter at betalingsanmerkningen har blitt slettet?

Dersom du ønsker å søke om lån etter slettet betalingsanmerkning, er fremgangsmåten den samme som ellers. Du trenger som regel bare å fylle ut et søknadsskjema på bankens nettside. Eventuelt kan du bruke en låneagent for lettere å innhente tilbud fra flere banker.

Det er alltid lurt å søke om lån hos mer enn én bank. Da vil du nemlig få et bedre sammenligningsgrunnlag, slik at du lettere kan velge det beste lånetilbudet. 

Det er uforpliktende og gratis å søke om lån hos bankene, og du er ikke forpliktet til å takke ja til lånene du søker om. Hvis du får et lånetilbud du ønsker å benytte deg av, kan du som regel signere låneavtalen over internett. Da kan du for eksempel bruke BankID for signering.

Oppsummering: Slik er det å søke om lån etter at betalingsanmerkningen er slettet 

Mange nordmenn sliter med betalingsanmerkninger, og det er som regel en stor lettelse når anmerkningen slettes. Så snart kravet blir betalt, skal betalingsanmerkningen bli slettet. Da kan du igjen søke om lån hos tradisjonelle banker.

Banken vil fortsatt ta en kredittsjekk av deg, men den tidligere betalingsanmerkningen din vil ikke være synlig eller hindre deg i å få lån. Du vil imidlertid måtte oppfylle andre ordinære kriterier for å få lån, som for eksempel betjeningsevne, maksimal gjeld, alder og lignende.

Som regel er det mulig å søke om lån igjen med en gang betalingsanmerkningen er slettet. Vanligvis skjer dette raskt etter at det utestående kravet ble betalt. Du kan med fordel være obs på lånerenten og andre vilkår, slik at du unngår å ta opp et lån du vil slite med å betjene.

Det vil som regel lønne seg å ta opp lån med sikkerhet i bolig. Det å øke boliglånet vil for eksempel være mer lønnsomt enn å ta opp et forbrukslån. Du står imidlertid fritt til å velge dette selv, så snart betalingsanmerkningen din er slettet.